Ontwikkeling prototype

Subsidiëring, doelstelling en stappenplan

In april 2017 heeft het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) ons de VIA-subsidie toegekend voor de ontwikkeling van een prototype van Sensornaut. SNN stimuleert de innovatie en economische ontwikkeling binnen het mkb in Noord-Nederland. Het vernieuwende karakter van het modulaire sensor- en analysesysteem gaf de doorslag. In maart 2018 is een werkend prototype opgeleverd.

Bodysensor: doel en ontwikkelingstraject

Het prototype is bedoeld om de technische werking van het Sensornaut te toetsen en de kwaliteit van de dataverzameling en analyse aan te tonen. Het prototype wordt door elektronicabedrijf Sinuss in Assen gebouwd. Het gaat vooralsnog om een ruw, onafgewerkt model; vormgeving en gebruiksvriendelijkheid komen later aan bod. Het traject (2019) beslaat een periode van 12 maanden en omvat een ontwerp-, hardware-, software- en testfase.

Ontwerpfase: functioneel, technisch en visueel

In een programma van eisen en randvoorwaarden leggen we o.a. vast:
• welke functies de Sensornaut moet vervullen;
• aan welke technische eisen het moet voldoen;
• hoe het sensor- en analysesysteem eruit moet komen te zien.

Hardwarefase: microsensoren en nanocomputer

Bij de bouw van de hardware passen we zoveel mogelijk bestaande oplossingen toe. We bepalen welke bestaande sensoren geschikt zijn en kopen standaard computercomponenten in. Niet bestaande sensoren en componenten ontwikkelen we samen met partners. Verder verwerken we de datakabel in een kledingstuk. Bij gebrek aan een standaardoplossing ontwikkelen we zelf de connectoren om de sensoren op de datakabel aan te sluiten. Aan het einde van deze fase vormen de sensoren, datakabels en nanocomputer een geheel.

Meer over hardware-ontwikkeling >>

Softwarefase: proof of concept (POC)

De kern van de software is het importeren/inlezen van de gegevens uit de sensoren en het combineren/verwerken van data tot een relevant totaalinzicht. Er bestaat geen standaard opensource-protocol voor de data-uitwisseling tussen sensoren en processoren, alleen fabrikantafhankelijke protocollen. Daarom ontwikkelen we zelf een proof of concept van de embedded software. Hewlett Packard Entreprise stelt de gebruikerssoftware gratis aan ons ter beschikking.

Testfase: totaal en losse onderdelen

We voegen de hard- en software samen tot een werkend prototype. We testen het model op de technische en functionele werking van het totale systeem en die van de afzonderlijke onderdelen. We onderzoeken en beoordelen o.a. of:
• de utp-datakabel, sensoren en nanocomputer goed samenwerken;
• de benodigde/gewenste informatie uit de sensoren gehaald wordt;
• de nanocomputer gegevens real time en nauwkeurig kan verwerken;
• het aantal microsensoren de snelheid en nauwkeurigheid beïnvloedt;
• gegevens op een goede manier verwerkt en gecombineerd worden;
• de waarden tot nauwkeurige, zorgvuldige medische analyses leiden;
• de utp-bedrading tegen wassen, drogen en ander gebruik bestand is.

Heeft u vragen over Sensornaut?

Is uw interesse in het Sensornaut gewekt? Bel 06 – 17 67 81 88 of stuur een e-mail.

Vragen over Sensornaut?

Bel 06 – 17 67 81 88
of stuur een e-mail

Sensoren leveren?

Ontwikkelt , produceert of levert u lichaams- of omgevingssensoren? Dan ontmoeten wij u graag. Laat hier uw gegevens achter. U hoort snel van ons.